sâmbătă, 31 octombrie 2009

Cătălin Geru, un pensionar pe gheaţă




40 de ani este o vârstă la care despre sportivi se spune, la figurat, că sunt pensionari, cei mai mulţi fiind retraşi de mult din activitatea competiţională. În cazul lui Cătălin Geru, este exact invers. Pensionar la propriu, cu acte-n regulă, dar activ ca sportiv.

Cătălin Geru în echipamentul preferat, de mai bine de 32 de ani, viaţa lui a însemnat doar hochei pe gheaţă şi nu prea îl trage aţa să se oprească. Încă mai poate, ba chiar mai mult decât oricare dintre puştii din echipă.

La hochei, efortul fizic este imens, de aceea liniile se schimbă des şi arareori, un jucător stă pe gheaţă mai mult de un minut. Cătălin însă nu e un hocheist obişnuit, fiind considerat de mulţi chiar cel mai bun din ţară pentru ultimele două decenii şi capabil încă să uimească. În urmă cu trei săptămâni, la un meci de campionat, la Gheorghieni, a realizat un record, jucând continuu timp de şase minute.

La şapte ani, a fost luat din curtea şcolii şi dus la patinoar, unde a revenit de nenumărate ori. „Marele vinovat este tatăl meu, Dumnezeu să-l ierte! Era un microbist înrăit şi de la cinci ani m-a luat cu el la tot ce însemna sport în Galaţi. A încercat să mă ducă la fotbal, dar nu a avut nici o şansă, eram deja cucerit. Hocheiul a fost iubire la prima vedere, dovadă că joc şi acum”, ne-a povestit Geru începuturile unei cariere de excepţie.

A fost cu echipa naţională la 14 Campionate Mondiale, unde a fost declarat de două ori cel mai bun jucător şi de trei ori a fost golgetereul turneului. A câştigat 15 titluri de campionat naţional cu Steaua şi de 17 ori Cupa României.
În cupă, o singură dată, a triumfat cu altă echipă în afară de Steaua şi este succesul cel mai drag sufletului său. Avea 18 ani şi încă nu plecase de la Dunărea Galaţi.

„Tocmai ne întorsesem de la campionatul mondial de tineret din 1988, luasem locul doi în grupa B cu o echipă în care eram zece jucători de la Dunărea. Turneul a fost la Galaţi, toţi se aşteaptau să joace în finală Steaua, cu SC Miercurea Ciuc, dar ei au jucat doar pentru locul trei. Am ajuns în finală cu Dinamo, am bătut cu 6-2, am dat trei goluri şi declarat jucătorul turneului. A fost de vis, una din rarele ocazii când patinoarul nostru a fost arhiplin. Înainte, făcusem egal cu Steaua, 3-3, am dat două goluri, iar pe SC M. Ciuc i-am bătut cu 3-2, unde am dat numai un gol”, rememorează Cătălin Geru cel mai mare succes al hocheiului gălăţean.

La scurt timp, a fost luat de Steaua, unde a jucat timp de 21 de ani, cu o singură întrerupere, 1999, când s-a întors acasă crezând în proiectul de relansare a acestui sport în Galaţi. Acum încearcă a doua oară. 20 de ani de vechime în armată i-au permis să se pensioneze la cerere şi revină acasă, sperând că de data aceasta, se vor găsi bani în Galaţi şi pentru hochei.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Cum ai rezistat şase minute pe gheaţă la Gheorghieni?

"Încerc să stau cât mai mult pe gheaţă. Avem în echipă foarte mulţi juniori şi au nevoie să joace lângă noi, cei cu experienţă, pentru a progresa cât mai repede. La Gheorghieni, nici nu mi-am dat seama cât am stat pe gheaţă. Când m-am uitat la tabelă şi am văzut că joc de şase minute, m-am blocat câteva clipe"

A fost grea despărţirea de Steaua?

"Nu prea. Mă săturasem de navetă, plus că mereu mi-am dorit să joc acasă. Nu mi-au dat niciun cent în ultimele cinci luni acolo, iar dacă tot este să joc gratis, de ce să nu o fac acasă?"

CE ÎI PLACE

Să ajut, să dau şi la alţii din ce mi-a oferit viaţa. Sunt un altruist, o fire caldă. Mai am o pasiune, sunt înnebunit după Moto GP, fan al lui Valentino Rossi. Dar cea mai mare plăcere a vieţii este să stau cu băieţelul meu de trei ani.

CE NU ÎI PLACE

Oamenii falşi. Cei care fac promisiuni de dragul de se da mari, fără să-şi dea seama câtă suferinţă produc celor care îşi fac speranţe în urma acestor promisiuni. Cum a fost cazul promisiunilor făcute hocheiului din Galaţi în 1999.




Profil
NĂSCUT: 17 decembrie 1969
STUDII: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti
FAMILIE: căsătorit, doi copii

marți, 29 septembrie 2009

Incepe Show-ul

1 octombrie 2009 ... data de start a campionatului nord-american de hochey, NHL


Sezonul 2009-10 din NHL va fi cel de-al 92-lea din istoria sa si al 100-lea sezon de la infiintarea vechii ligi NHA (National Hochey Association). Sezonul regulat incepe la 1 octombrie si tine pana la 12 aprilie 2010, urmat de play-off, care tine si el pana la inceputul lunii iunie. Va fi si o pauza in intersezon, din 15 pana in 28 februarie, pentru a permite jucatorilor convocati la nationale, sa participe la Jocurile Olimpice de la Vancouver. Tot din acesta cauza s-a renuntat la disputerea All-Star Game-ului.

Salary Cap

Salary-Cap-ul a inregistrat o crestere minora fata sezonul acesta. A fost setat la 56.8 mil. $, cu 100.000 de $ mai mare fata de sezonul anterior. Totodata s-a stabilit si plafonul salarial la 40.8 mil $.

Entry Draft

Entry Draft-ul s-a tinut in 26 si 27 iunie la Bell Center, Montreal.

Victoria Cup

Victoria Cup se va disputa la Zurich, in Elvetia pe 29 septembrie 2009, chiar inaintea primelor meciuri din sezonul regulat. In PostFinance Arena se vor infrunta castigatoarea Champions Hockey League, Zurich Lions si Chicago BlackHawks, finalista in Conferinta de Vest a NHL.

NHL Premiere

Patru echipe (Detroit Red Wings, Chicago BlackHawks, Florida Panthers si Saint Louis Blues), vor incepe sezonul regulat in Europa. Detroit va juca cu St. Louis in Stockholm, Suedia la arena Ericksson Globe, iar Chicago va juca cu Florida in Helsinki, Finlanda, la Hartwall Arena. Meciurile se vor disputa pe 2 si 3 octombrie. Este a doua oara cand Suedia gazduieste un meci din sezonul regulat al NHL, si al treilea sezon in care se joaca meciuri din NHL pe taram european. Fata de anii precedenti, niciunul din aceste doua meciuri nu va fi partida inaugurala, pentru ca sezonul incepe pe 1 octombrie, peste ocean.

Winter Classic

Winter Classic se va disputa pe 1 ianuarie 2010, pe Fenway Park, in Boston, Massachusetts, intre echipele Boston Bruins si Philadelphia Flyers.

Alte evenimente

Colorado Avalanche a retras tricoul cu numarul 19 a lui Joe Sakic
















vineri, 25 septembrie 2009

Programul nationalei de hochei

02.11. - 08.11.2009
- cantonament centralizat pregatire specifica
- meciuri pregatire (Serbia)
14.12. – 20.12.2009
- cantonament centralizat pregatire specifica
- meciuri pregatire internationale (Serbia)
08.02 – 14.02.2010
- cantonament centralizat pregatire specifica
- meciuri pregatire (Cupa FRHG sau Croatia)
MARTIE – APRILIE - CAMPANIE pregatire CM
- 7 zile cantonament centralizat / 2 meciuri de pregatire (Olanda)
12.04 – 18.04.2009 - CAMPIONATUL MONDIAL ESTONIA
Director Tehnic FRHG
GLIGA Marius
PARERE - UN program de pregatire facut superficial care nu cred ca va aduce o schimbare la Loturile Nationale .

Tineretul, viitorul hocheiului romanesc



Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă a organizat, în perioada 25 iulie – 1 august, la Miercurea Ciuc, o amplă acţiune, care a vizat atât perfecţionarea antrenorilor din România, cât şi pregătirea echipelor naţionale de juniori, în cadrul unui cantonament centralizat.

Pentru seminarul de la Miercurea Ciuc, conducerea Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă a invitat lectori canadieni, care au oferit antrenorilor echipelor din România posibilitatea de a îşi îmbogăţi bagajul de cunoştinţe. Obiectivul seminarului este, ca un număr cât mai mare de antrenori români să se pună la punct din punct de vedere profesional, să asimileze cât mai multe cunoştinţe şi detalii despre cum se pregăteşte o echipă de hochei în «era modernă» a acestui sport. Pe parcursul seminarului, tehnicienii români au fost puşi la curent cu principiile de bază ale hocheiului modern, dar şi cu metodele de pregătire specifice hocheiului canadian.

Antrenorul echipei naţionale a României, canadianul Tom Skinner, a împărtăşit antrenorilor prezeţi în Aula Universităţi Sapientia din Miercurea Ciuc principiile jocului ofensiv, iar Del Pedrick şi Rob Mountain au explicat filosofia construcţiei unui joc eficient în superioritate, respectiv tehnicile de învățare a îndemânării la portar. În a doua zi a seminarului, Rob Mountain a prezentat folosirea eficientă a unui portar în timpul antrenamentelor, Del Pedrick a împrtăşit celor prezenţi experienţa sa în pregătirea fizică pe uscat pe timp de vară, în timp ce directorul tehnic al FRHG, Marius Gliga, a susţinut un curs cu tema “Jocul în defensivă”. De asemenea, Tom Skinner a explicat antrenorilor români etapele planificării sezonului, iar împreună cu Del Pedrick a oferit sfaturile avizate în ceea ce priveşte pregătirea mentală. În cadrul acţiunii de la Miercurea Ciuc a mai fost organizat şi cantonamentul echipelor naţionale Under 20, Under 18 şi Under 16, jucătorii convocaţi fiind suspuşi unui program intens de antrenamente, atât pe uscat, cât şi pe gheaţă. În paralel, programul “ProPortari de România” şi-a mai derulat încă o etapă, de această dată coordonatorul acestui proiect, Attila Nagy, a beneficiat de sprijinul şi experienţa canadianului Rob Mountain.

Blogul nostru oferă posibilitatea iubitorilor hocheiului din România să downloadeze prelegerile antrenorilor canadieni prezenţi la Miercurea Ciuc:
Pentru prelegere Tom Skinner click aici.
Pentru prelegere Rob Mountain click aici.
Pentru prelegere Del Pedrick click aici.
Pentru prelegere Marius Gliga click aici.




Campul organizat, săptămâna trecută, la Miercurea Ciuc, de Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă a constituit si un bun prilej pentru derularea unei noi etape din programul “ProPortari de România”.

Iniţiatorul acestui program, fostul portar Attila Nagy, s-a declarat mulţumit de ceea ce a văzut după câteva luni de muncă asiduă cu cei mai tineri goal-keeperi din România. “S-a lucrat intens pe acest compartiment. Munca începută odată cu conceperea programului a continuat cu implementarea acestuia şi acum am ajuns la partea practică. Nimeni nu spune că este uşor, însă şi în hochei este ca în viaţă: dacă nu munceşti nu vei reuşi niciodată. Am profitat de organizarea acestui seminar şi a cantonamentelor la nivel de juniori şi am planificat o nouă etapă a a programului «ProPortari de România».

Prezenţa antrenorilor canadieni a contat enorm. Atât nouă, ca antrenori, cât şi jucătorilor ne-au arătat o altă filosofie despre ceea ce înseamnă hocheiul modern”. Attila Nagy susţine că beneficiile acestui program se vor vedea într-un timp nu foarte îndepărtat. “Sunt într-o postură ingrată, pentru că trebuie să vorbesc despre programul pe care eu l-am conceput şi mă ocup de implementarea lui. Practic, cu alte cuvinte, îmi laud propria marfă. Sigur, efectele nu se pot vedea peste noapte. Nici Dominik Hasek nu o să poată face minuni. Este nevoie de multă muncă şi de răbdare, iar eu cred că în doi-trei ani vom vedea rezultatele acestui program, care vor fi bune”, a precizat fostul portar, retras acum din activitate.

Următoarea etapă în programul ProPortari de România se va derula la începutul lunii octombrie, cu un antrenor de portari invitat din Finlanda. În acest camp se vor antrena portari din toată țara care doresc să participe din categoriile de vărstă U14, U12 si U10.



După ce antrenorii şi oficialii Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă au avut cuvântul, a venit şi rândul jucătorilor să-şi spună părerea despre ceea ce s-a întâmplat timp de o săptămână la Miercurea Ciuc, in cantonamentul lotului national de tineret, la care au participat si 3 tehnicieni canadieni.

Aflat în premieră la o acţiune a lotului naţional e o asemenea anvergură, atacantul Daniel Trancă a remarcat mentalitatea cu care au venit antrenorii canadieni, pe care încearcă să o imprime şi jucătorilor pe gheaţă.

Cum a fost acest cantonament? Ce a insemnat pentru tine?
Este prima oara când particip cu lotul României într-un astfel de cantonament şi a fost o oportunitate excelentă să lucrăm cu cei trei antrenori canadieni. În cele patru zile, am simţit cu adevărat ce înseamnă mentalitatea canadiană pe gheaţă. Totodată, am avut ocazia să ne cunoaştem cu toţi componenţii lotului Under 18. Toţi sunt băieţi adevarati, cu character, valoroşi si, simţind atmosfera din lot, sunt sigur că putem pregăti campionatul mondial din 2010 în cele mai bune relaţii şi condiţii.

Aţi învăţat ceva diferit din punct de vedere tactic în acest cantonament?
A fost ceva diferit de ceea ce facem la club. Chiar dacă sunt multe lucruri care sunt asemănătoare, în acest cantonament am lucrat altceva din punct de vedere tactic, mult mai complex, atât la capitolul apărare, cât şi atac.

Care este diferenta din punct de vedere organizatoric faţă de cantonamentul IIHF din Finlanda, la care ai participat în urmă cu o lună?
În Vierumaki, am avut fiecare echipă un staff mai mare. În afară de antrenori, fiecare echipă a avut team-leader, manager de echipament şi aşa mai departe. A fost ceva mai complex. Nu trebuie să uităm că, în Finlanda, cantonamentul fost organizat de IIHF pentru ca jucătorii, antrenorii, managerii de echipament, conducătorii să ajungă la un nivel cât mai ridicat. Ceea ce au acumulat antrenorii şi conducătorii români în Finlanda au aplicat aici, la Miercurea Ciuc şi acest lucru s-a simţit.

Ce nota ai da cantonamentului de la 1 la 10?
10.

Imecs Attila a fost dezamăgit că nu a lucrat mai mult la partea tactică însă, în acelaşi timp, este conştient că şi în hochei este valabilă zicala “Toate la timpul lor”.

Care sunt impresiile după o săptămână petrecută în preajma unor antrenori canadieni?
Toţi antrenorii sunt perfect pregătiţi, la fiecare exerciţiu s-a văzut că ştiu ceea ce să ceară, iar scopul ra unui precis. Nu lucrează cu jumătăţi de măsură. Nu te lasă până nu iese ca ei. Pe de altă parte, s-a menţinut o atmosferă excelentă în echipă, a fost impusă o disciplină de fier, ne respectăm între noi, iar aceste lucruri ne ajută să pregătim mondialele în condiţii optime.

Ai simiţit vreo schimbare din punct de vedere tehnic şi tactic la antrenamente?
Tehnic am făcut multe antrenamente care, cu siguranţă ne vor folosi în viitor. Din păcate, personal, mi-aş fi dorit să muncim mai mult la capitolul tactic. E ceea ce mi-aş fi dorit, însă antrenorii ştiu, cu siguranţă, ce şi când anume se lucrează. Probabil, la acest capitol vom munci în cantonamentele care vor urma şi în luna decembrie vom poseda ideile tactice la cel mai înalt nivel.

Ce nota ai da cantonamentului de la 1 la 10?
8.

Ultimul hocheist intervievat este Adam Reisz, unul dintre puştii minune din generaţia Phoenix. Ca orice băiat la 14 ani, Adam Reisz este mulţumit că antrenorii au fost corecţi.

Cum a fost acest cantonament?
A fost total diferit de ceea ce am făcut până acum la antrenamente. Am lucrat mult mai mult în şedinţele de antrenament. Cei trei tehnicieni din Canada au venit cu o mentalitate total nouă, cel puţin pentru mine. Se vede că vin dintr-o altă lume.

Ai prins idei tactice noi de la canadieni?
Deocamdată nu am observat nimic revoluţionar, dar sunt absolut sigur că am lucrat bine şi ideile tactice vor ieşi la iveală în momentul oportun.Cum era atmosfera la antrenamente?Excelentă. Nu au existat nedreptăţi. Fiecare mişcare bună a fost observată şi laudată de antrenori, iar greşelile au fost corectate în mod didactic.

Ce notă ai da cantonamentului de la 1 la 10?
9.
____________________________________________________________________________



PROGRAM DE PREGATIRE LOTURI 2009 – 2010

TINERET U20

24.08. – 30.08.2009
- cantonament pregatire specifica / selectie
- pregatire teoretica / sesiuni video
- Cupa Bere Ciuc sau meciuri internationale

02.10 – 04.10.2009
- meciuri pregatire internationale
02.11. - 08.11.2009
- cantonament centralizat pregatire specifica
- meciuri pregatire internationale

03.12. – 10.12.2009
- campanie pregatire CM, 2 meciuri pregatire internationale (Olanda ?)

12.12 – 18.12.2009
- CAMPIONATUL MONDIAL NARVA (ESTONIA)


JUNIORI U 18

27.07. – 31.07.2009
- cantonament pregatire specifica / selectie
- pregatire teoretica / sesiuni video

02.10 – 04.10.2009
- meciuri pregatire internationale (Ucraina ?)

02.11. - 08.11.2009
- cantonament centralizat pregatire specifica
- meciuri pregatire internationale

14.12. – 20.12.2009
- cantonament centralizat pregatire specifica
- meciuri pregatire internationale

08.02 – 14.02.2010
- cantonament centralizat pregatire specifica
- meciuri pregatire internationale

04.03 – 11.03.2009
- CAMPANIE pregatire CM
- 7 zile cantonament centralizat / 2 meciuri de pregatire

13.03 – 19.03.2009 - CAMPIONATUL MONDIAL TALLIN (ESTONIA)

Director Tehnic FRHG
GLIGA Marius


marți, 4 august 2009

Un ucrainian prin Romania

Cel mai vechi stranier din sportul românesc, hocheistul Evgheni Pisarenko, a făcut din România a doua sa casă

Stelist prin adopţie, ucraineanul Evgheni Pisarenko este un adevărat simbol al sportului autohton cu puc şi crosă. Iar cum statutul de vedetă diferă de la un sport la altul, cel mai vechi stranier din sportul românesc e un tip simplu, extrem de modest, dar ambiţios. Şi visează… să schimbe lucrurile în România!O zi obişnuită de vară. Staţia din „Piaţa Sf. Vineri” este luată pe sus de călătorii care aşteaptă tramvaiul 56. Înghesuiala atinge punctul culminant când uşile tramvaiului se deschid. Un tip înalt, cu o cămaşă colorată, face notă discordantă cu agitaţia din jur. Calmul lui ridică semne de întrebare şi câteva capete se întorc curioase să-l vadă pe uriaşul de aproape doi metri. „Întotdeauna e plin la primele staţii, apoi se mai eliberează. Nu mă agit foarte tare pentru că îmi place să urc printre ultimii“, explică Evgheni Pisarenko, într-o română aproape perfectă.

„Mâine, vedem mâine!”

Originar din Kiev, el a jucat prima dată în România în 1999, la Rapid. Sezonul a trecut repede, s-a întors acasă, însă numai pentru un an: „Am revenit pentru Alina, actuala mea soţie, şi pentru prietenul meu, Răzvan Lupaşcu. Din septembrie 2001 sunt oficial în Bucureşti, la Steaua”. De atunci a învăţat limba română, s-a căsătorit şi s-a adaptat perfect la viaţa autohtonă. Inteligent şi un fin psiholog, acesta a desluşit imediat firea oamenilor: „Românii sunt mai temperamentali, mai vulcanici, însă, când e vorba de fapte, mai rar. Vorbă multă şi cam atât. Sincer, am auzit mai multe promisiuni decât fapte. Am observat că aici se trăieşte mult în viitor, pentru că vorba preferată este 'Mâine, vedem mâine'.

"Îmi lipseşte pâinea neagră"

Stelistul de 29 de ani se descurcă bine cu aglomeraţia şi căldura din Capitală, însă nu se împacă cu birocraţia. „Am stat la coadă zeci de ore să obţin permisul de şedere”, spune supărat. Deşi nu se consideră un gurmand, el se amuză amitindu-şi că a mâncat pentru prima dată, în România, mici şi ciorbă de burtă: „A fost ciudat, dar mi-au plăcut. Singurul lucru care îmi lipseşte din bucătăria de acasă este pâinea neagră”. Iubitor al drumeţiilor, acesta a suferit însă un şoc la primele ieşiri: „Totul este frumos aici. M-a dezamăgit însă gunoiul de pe malul râurilor. În Ucraina parcă e mai multă grijă de natură”.

Cetăţenia, o promisiune federală

De câte ori vorbeşte despre hochei şi despre România, ochii i se umplu de bucurie. O stare care nu poate fi umbrită nici măcar de promisiunile deşarte. Încă de când s-a stabilit aici, dorea să joace pentru naţională. Imediat, federalii s-au îngrămădit să îi promită obţinerea rapidă a cetăţeniei. De atunci au trecut cinci ani. „A rămas doar la nivelul de încercare. Normal că sunt dezamăgit. O să-mi depun actele acum pentru că deja am cinci ani de stat aici şi nu mai am nevoie de ajutorul nimănui”, spune el.

Am vrut să fac ceva aici, să schimb lucrurile în bine, în timpul liber antrenez şi grupe de copii, îmi place ceea ce fac

Acasă merg de două ori pe an. Sunt cam 1.100 km pe care îi parcurg cu trenul sau cu maşina. Cu avionul e mai greu de mers, pentru că de-abia au apărut cursele directe, înainte era numai cu escală

„Îmi pare rău că relaţiile dintre două popoare vecine sunt destul de reci şi limitate. Ucrainenii ştiu foarte puţine lucruri despre România şi de multe ori au impresie negativă, dar la fel se întâmplă şi cu românii!”

„Sincer, am auzit mai multe promisiuni decât fapte. Am observat că aici se trăieşte mult în viitor, pentru că vorba preferată este 'Mâine, vedem mâine, să o lăsăm pe mâine' ”

Evgheni Pisarenko

...



marți, 14 iulie 2009

Patinoare din .ro

Incep azi prezentarea patinoarelor din spatiul mioritic. Alea care sunt :)
Pentru inceput o privire de ansamblu.

http://pictures.hochei.net/#1

Sursa: http://pictures.hochei.net/#1.76

Aceasta privire de ansamblu ne arata o imagine sumbra a infrastructurii existente la noi. O infrastructura la nivel de Burkina-Fasso.
Se poate si mai bine.

miercuri, 17 iunie 2009

Bobby Orr


Traversa patinoarul cu graţia şi forţa pârâiaşului care-şi croieşte drum printre bolovani şi rădăcini, pierzându-şi adversarii într-un menuet ale cărui ritm şi mişcări el le stabilea. Crea senzaţia că se născuse şi crescuse pe gheaţă, iar ceilalţi făceau de-abia atunci primii paşi pe suprafaţa ei înşelătoare.


Robert Gordon Orr a dăruit hocheiului acea latură senzuală fără de care acesta nu ar fi un sport cu adevărat bărbătesc, aşa cum o vioară, pentru a zămisli un sunet pur, are neapărată nevoie de o formă feminină. Un coechipier povestea cum, în miezul unei astfel de năvale, Bobby şi-a pierdut mănuşa, după care, controlând în continuare pucul cu crosa, şi-a curbat la maximum traiectoria şi a recuperat-o - ca şi cum important nu ar fi fost golul, ci integritatea gestului şi a fiinţei din care acesta ia naştere - şi a înscris. Mânuia crosa cu uşurinţa cu care noi folosim lingura pentru a scoate o rondea de morcov din supă. Pucul circula şi pe sub gheaţă, pentru că uneori îl vedeai pe Bobby, la capătul unei volute, cu spatele la poartă, iar plasa se scutura inexplicabil, ca-n acea scamatorie prin care copiilor li se extrage moneda din ureche.


Da, se juca pe gheaţă în toate modurile posibile, atingând deseori forma de sinceritate supremă a jocului: bătaia. În doar 8 ani de carieră în NHL, s-a bătut mai mult decât legendarii Howe, Gretzky şi Lemieux la un loc, căci, “credeţi-mă, nu era unul care să dea când şi când, între respiraţii, se bătea cu ambele braţe, cu tot corpul”, după cum spunea unul dintre foştii săi adversari.
În această risipire continuă, ceva trebuia să cedeze. În cazul lui, au fost genunchii şi, în 1978, la numai 30 de ani, dobândind trista inutilitate a unei flori cu tulpina frântă, care-şi conţine încă parfumul şi puterea de seducţie, dar e incapabilă să mai stea dreaptă în vază, s-a retras.





Nota : Fotografia, considerată drept cea mai cunoscută din istoria hocheiului, îi aparţine lui Ray Lussier. Redă momentul golului decisiv înscris de plutitorul Orr, în meciul dintre Boston Bruins (echipa la care juca Orr) şi Saint Louis Blues, din finala Cupei Stanley, 1970.


sâmbătă, 13 iunie 2009

Pittsburgh Penguins a cucerit Cupa Stanley


Pittsburgh Penguins a câştigat Cupa Stanley pentru a treia oară în istorie, după ce s-a impus cu scorul general de 4-3 în faţa campioanei en-titre, Detroit Red Wings.
"Pinguinii" au învis în partida decisivă disputată pe "Joe Louis Arena", scor 2-1, şi au răzbunat astfel înfrângerea din sezonul trecut, când cei de la Red Wings s-au impus după şase meciuri.Prin victoria de aseară, trupa din Pittsburgh a devenit a doua echipă din NHL care a reuşit să întoarcă soarta unei finale după două înfrângeri în primele partide, egalând astfel performanţa celor de la Montreal Canadiens, din 1971.
Maxime Talbot a fost eroul "pinguinilor" în jocul şapte, acesta reuşid să înscrie ambele goluri ale echipei sale, în a doua repriză. Goalkeeperul Marc-Andre Fleury, omul-cheie în partida a şasea, a avut de asemenea o evoluţie apreciată, acesta reuşind 23 de intervenţii decisive. Pentru Detroit, înfrângerea de aseară a fost abia a doua suferită pe propriul teren în acest play-off.
"Este un vis devenit realitate, mai mult decât îmi puteam imagina!" a declarat căpitanul Sidney Crosby în momentul în care i-a fost înmânată Cupa Stanley.
Pittsburgh Penguins devine prima echipă după Edmonton, în urmă cu 25 de ani, care câştigă Cupa Stanley, la un an după ce a pierdut finala.




miercuri, 10 iunie 2009

NHL şi MLB, pe butoiul cu pulbere




După ce cuplul Richard şi Sandra Thomas a fost arestat pentru trafic de substanţe anabolizante, poliţia statului Florida a descoperit la reşedinţa acestora din Lakeland câteva mii de doze de steroizi în valoare de 200.000 dolari, informează publicaţia americană Tampa Tribune.


În urma interogatoriului, Richard Thomas s-a lăudat chiar că anabolizantele erau comercializate în rândul sportivilor de performanţă. Fără a da numele acestora, dealerul a precizat că două dintre cluburile sale unde avea clienţi fideli erau Washington Capitals şi Washington Nationals, primul înscris în NHL, iar al doilea în MLB (baseball).
„Numiţi un sport anume, iar eu vă voi spune nume de atleţi care îl practică şi cărora le-am vândut steroizi”, a declarat Richard Thomas, citat de sursa menţionată.
Pe lângă dozele de anabolizante, soţilor Thomas le-au fost confiscate mai multe arme de foc, despre care acuzaţii au spus că le foloseau pentru protecţia personală.

Robert Muller a decedat la 28 de ani!




Fostul portar al naţionalei de hochei pe gheaţă a Germaniei, Robert Muller, a decedat, la vârsta de 28 de ani, a anunţat clubul Kolner Haie.

Muller, care era căsătorit şi avea doi copii, suferea de o tumoare pe creier. El a fost operat de mai multe ori după ce i s-a descoperit tumoarea, în 2006.Sportivul legitimat la Kolner Haie şi-a putut relua cariera, dar starea sa s-a înrăutăţit în 2008. Muller a evouat pentru ultima dată în campionatul Germaniei în noiembrie 2008.Selecţionat de 127 de ori în naţionala ţării sale, Robert Muller a participat la Jocurile Olimpice din 2002 şi 2006. De asemenea, el a câştigat de trei ori campionatul Germaniei (2001, 2003, 2007).Muller a fost selecţionat în 2001 pentru echipa Washington Capitals, dar în cele din urmă nu s-a alăturat formaţiei din NHL.
Clubul din Koln a anunţat că tricoul cu unmărul 80, purtat de Muller, va fi retras.
Astfel Muller se alatura pe o lista nedorita a deceselor din hocheiul contemporan, alaturi de Peter Zezel, Stanislas Cherepanov, Igor Stelnov si Gabor Okcsay ...
RIP ...

marți, 9 iunie 2009

Moartea unei idei




De circa o luna revelaţia ultimilor trei ani din hocheiul românesc, HC Csikszereda, este aproape de colaps. Fără bani după retragerea finanţatorului Janos Kurko şi cu toţi jucătorii deveniţi liber de contract, una dintre cele mai bune echipe autohtone se îndreaptă spre sfârşit.

Câştigătoarea competiţiei româno-maghiare, Liga Mol, dublă vicecampioană naţională şi vicecampioană a Ungariei, HC Csikszereda va deveni din acest sezon doar o amintire în analele hocheiului romanesc.
„În proporţie de 70% se va desfiinţa pentru că până acum nu am primit niciun semn că cineva ar fi interesat de echipă. Eu am lăsat locul liber, dând posibilitatea celor care doreau să mă ghideze într-o parte sau alta ca să facă tot ce doresc cu echipa, pe banii şi munca lor”, a declarat Kurko, care încă mai deţine funcţia de preşedinte al grupării. Retragerea finanţării acestuia a fost urmarea sancţiunilor dictate de conducerea FRHG (15 puncte penalizare pentru club şi amendă de 10.000 de euro) după ce zece jucători de la HC au boicotat naţionala din cauza lipsei unor asigurări „medicale decente”.

Înfiinţată în 2003, cu scopul de a fi o pepinieră a multiplei campioane naţionale Sport Club Miercurea Ciuc, HC Csikszereda a ajuns ca în mai puţin de cinci ani să se bată de la egal la egal cu echipa mare a oraşului harghitean. Gândită ca un „Athletic Bilbao” al hocheiului românesc, HC s-a rupt de echipa mare tocmai din cauză că tinerii nu erau promovaţi. O aventură sportivă care s-a terminat cu rezultate de excepţie, HC fiind şi prima echipă românească care a disputat finala în campionatul Ungariei.

„Cred că hocheiul a fost mai spectaculos, mai frumos, mai calitativ. Nu ştiu ce va urma, dar cred că se va simţi lipsa acestei echipe care a pornit cu jucătorii din propria pepinieră”, Janos Kurko.

Ce se intampla cu hocheiul romanesc in momentul actual depaseste orce imaginatie. De al o disciplina chinuita de anii grei de tranzitie, am ajuns acum, la inceputurile unui nou mileniu, sa traim din amintiri. Echipele din Bucuresti, sau ma rog, echipa, ca e vorba doar de Steaua, nu mai are forta de altadata, devenind o echipa de pluton (tare asta, intr-un campionat cu 6 echipe, din care 3 sunt de semi-amatori, sa fii o formatie de pluton) iar Galatiul se zbate intr-o saracie lucie, echipa neavand nici o pretentie. Brasovul si Gheorghieniul sunt ousidere clare. Singurele care mai conteaza erau HC si SC din Miercurea-Ciuc. Sport Club era o echipa cre se baza pe jucatori cu experienta si straini, iar Hockey Club miza pe jucatori autohtoni.

Acum proiectul celor de la HC Csikszereda e pe cale sa se stinga. Dar nu e moartea doar unei echipe. Mai mult decat atat, e moartea unei idei. Aceea care spune ca in sportul romanesc se poate face ceva. Da, se poate, insa se va gasi intotdeauna cineva care sa-ti puna bete-n roate, sa te de-a la o parte, sa te distruga. De ce ? Pentru ca ai avut curajul sa arati tuturor ca si noi putem, ca nu suntem o natie de looseri. Insa e mai usor sa distrugi, mult mai usor cu aceste contructii fragile din spatiul carpato-danubiano-pontic. Se spunea ca dupa acel parcurs european nebun din 2005-2006, fotbalul romanesc va creste de la an la an. Unde suntem acum, la 3 ani de la acel parcurs ? Unde am fost si inainte de acea performanta, si continuam sa cadem. An de an. Ce a urmat dupa acel parcurs ? Scandaluri, circ, mult circ, fotbal putin, foarte putin .. scandaluri au mai fost, dar in ultimii ani au atins cote apocaliptice. Cu ceva ani in urma, dupa ce a plecat de la Rapid, Mircea Lucescu spunea ca nu se mai intoarce niciodata in fotbalul mioritic: "Aici invidia e prea mare ... cand construiesti o echipa si ai rezultate, se unesc toti impotriva ta, doar ca sa te distruga, folosindu-se de toate mijloacele existente." Asa si in hochei, s-a construit o echipa frumoasa, care a avut rezultate, insa orice vis dispare daca e fabricat in Romania.

RIP HC ...

joi, 28 mai 2009

NHL Play-Off ... Finale

227px-2009_stanley_cup_playoffs_svg.png


Aseara s-a jucat ultimul meci din finala Vestului, Red Wings vs Blackhawks, castigat de baietii din Detroit cu 2-1 in prelungiri.
Iata tabloul complet al finalelor :
Conferinta de Est:
052609_pit_car_widget.jpg

Pittsburgh Penguins - Carolina Huricanes 4-0
Penguins au trecut lejer de Huricanes, intr-o serie de patru meciuri cu un scor sec de 4-0 si merg in a doua finala consecutiva de Stanley Cup.
Pittsburgh s-au impus in primul meci cu 3-2, prin golurile lui Satan, Malkin si Boucher. In meciul doi Malkin reuseste un hattrick si Penguins castiga cu 7-4. Meciul trei a adus din nou un festival de goluri, scor 6-2, Malkin inscriind de doua ori. Ultimul meci din serie aduce o victorie cu 4-1 celor de la Pittsburgh, care devin campioni in Conferinta de Est si merg in finala Stanley Cup.
Conferinta de Vest:

untitled-crop.jpg
Detroit Red Wings - Chicago Blackhawks 4-1
Detroit ajungea in finala dupa o serie nebuna cu Anaheim Ducks, 4-3 in 7 meciuri, si se pregateau sa intalneasa adversara din Central Division, Chicago. Acestia veneau dupa duelul cu Vancouver Canucks, incheiat in 6 meciuri, scor 4-2.
Primul meci a debutat cu o victorie la scor a celor din Detroit, 5-2, goluri Cleary(2), Franzen, Samuelsson si Zetterberg. Red Wings s-au impus si in meciul doi, cu 3-2, in prelungiri, gol Samuelsson. Chicago a revenit in meciul trei, printr-un jucator in mare forma, Patrick Sharp, autor a doua goluri, ultimul in prelungiri, care a adus victoria cu 4-3. Detroit a raspuns rapid in meciul patru cand a castigat cu 6-1 chiar pe terenul adversarei, intr-un meci presarat cu multe duritati din partea celor din Chicago. Meciul cinci a incheiat seria pentru Detroit, care a castigat cu 2-1, cu golul marcat in prelungiri de Helm. Astfel Red Wings devine campioana Conferintei de Vest si se pregateste de duelul cu Penguins in finala Stanley Cup.
Ce urmeaza ?
Finala Cupei Stanley
Detroit Red Wings vs Pittsburgh Penguins
Primul meci in 30 mai in Joe Louis Arena din Detroit.

vineri, 15 mai 2009

NHL Play-Off ... Semifinale

Asera s-a incheiat una dintre cele mai lungi serii din istoria semifinalelor din hocheiul nord-american, in care 3 intalniri au avut nevoie de meciul 7 pentru a stabili cine merge mai departe. In Banknorth Garden din Boston, Carolina a produs surpriza, invingand in prelungiri cu 3-2, Iar in Joe Louis Arena din Detroit, gazdele Red Wings au reusit sa invinga buturuga mica, Anaheim Ducks.

cropy.JPG
Iata tabloul complet al semifinalelor :
Conferinta de Est:
Pittsburgh Penguins - Washinghton Capitals 4-3
Capitals venea in semifinale dupa o serie interminabila cu New York Rangers, iar Penguins dupa duelul traditional cu Flyers. Washinghton a inceput tare si castiga primul meci acasa cu 3-2. Duelul Ovechkin vs Crosby se face simtit in meciul 2, cand ambii jucatori au realizat cate un hattrick, iar David Steckel puncteaza pentru 4-3 in favoarea celor din Washinghton. 2-0 dupa primele meciuri, dar penguins nu sunt de acord si egaleaza situatia, cu doua victorii acasa cu 3-2(in prelungiri) si 5-3. Mai mult inving si in deplasare cu 4-3(dupa prelungiri), dar avantajul e rapid anulat prin victoria celor de la Capitals cu 5-4. Astfel toate drumurile duceau la meciul decisiv nr. 7, in Verizon Center din Washinghton. Acolo Capitals au revenit la normal, dovedind ca au una dintre cele mai slabe aparari, incasand un sec 6-2, care duce pe Pittsburgh in finala.
Carolina Huricanes - Boston Bruins 4-3
O noua serie de 7 meciuri in Conferinta de Est. Bruins erau echipa care a dominat sezonul regulat in Est, iar Hurricanes nu era decat o outsidera. Si totusi dupa primele 2 meciuri, scorul era 1-1, cu victorie Boston in primul meci, 4-1 si Carolina in al 2-lea, 3-0. In RBC Center, Hurricanes castiga ambele meciuri, 3-2(in prelungiri) si 4-1, si conduc cu 3-1 la general. Dar Boston isi aduc aminte ca au fost ce mai buna echipa din sezonul regulat si egaleaza situatia in urmatoarele doua meciuri, 4-0 si 4-2. Totul se decidea in meciul 7, iar acolo Carolina a reusit surpriza invingand cu 3-2, dupa prelungiri si inchizand seria la 4-3.
Conferinta de Vest:
Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks 4-2
Singura intalnire care s-a terminat in 6 jocuri. Dupa primele 2 jocuri situatia era echilibrata, 1-1, prin victoria lui Canucks cu 5-3, si a Blackhawks cu 6-3. La fel si in urmatoarele 2 meciuri, 3-1 pentru Canucks si 2-1(in prelungiri) pentru Blackhawks. Chicago se desprinde decisiv in urmatoarele 2 jocuri, castigand cu 4-2 si 7-5, incheind seria la 4-2.
Detroit Red Wings - Anaheim Ducks 4-3
Red Wings avanseaza in cea de-a treia finala consecutiva in Vest, dupa ce au invins pe Ducks cu 4-3, in meciul ultimelor doua campioane.
Detroit a inceput cu o victorie, 3-2, in meciul 1, dar s-a vazut rapid egalata in meciul al 2-lea, cand Ducks au invins cu 4-3(dupa 3 reprize de prelungiri). Meciul 3 a fost castigat tot de Anaheim, cu 2-1, dar in meciul 4 au fost spulberati cu 6-3 de Red Wings. Situatia a ramas egala si dupa urmatoarele 2 meciuri, 4-1 Detroit, in meciul 5 si 2-1 Anaheim in meciul 6. Din nou aveam o serie de 7 meciuri. In decisiv Anaheim n-a putut produce surpriza, pierzand cu 4-3 la Detroit, care avanseaza spre finala.
Ce urmeaza ?
Binenteles finalele din Conferinte:
In Est:
Pittsburgh Penguins vs Carolina Hurricanes
In Vest:
Detroit Red Wings vs Chicago Blackhawks
Dupa cate se pare ne indreptam spre o reeditare a finalei de anul trecut, Detroit vs Pittsburgh. Ramane de vazut insa si ce cuvant vor avea de spus cele doua outsidere, Chicago si Carolina.

joi, 30 aprilie 2009

NHL Play-Off ... Sferturi

227px-2009_stanley_cup_playoffs_svg.png


Seara trecuta s-au jucat ultimele 2 meciuri din sferturile conferintelor. Ambele in Conferinta de Est, cea mai echilibrata pana acum, in care 2 infruntari au avut nevoie de 7 jocuri pentru a stabili cine merge mai departe.
Astfel, in Prudential Center din New Jersey, Carolina Huricanes a invins cu 4-3 echipa gazda, New Jersey Devils, iar in celalalt meci Washinghton Capitals au invins pe New York Rangers cu 2-1.

Iata si tabloul complet al sferturilor :
Conferinta de Est:

Boston Bruins - Montreal Canadiens 4-0
Bruins au intrat in play-off dupa ce au terminat sezonul regulat cu cel mai mare numar de puncte din Conferinta de Est, 116. de cealalta parte Canadiens s-au calificat de pe locul 8, cu 93 de puncte, la egalitate cu Forida Panthers, insa cu avantaj in rezultatele directe, 6 puncte fata de 3.
Cel mai echilibrat meci a fost primul cand la 2-2, Boston a inscris in superioritate, apoi majorand scorul in ultimele minute cand canadienii au scos portarul. In meciul 2, Bruins a inscris 3 goluri in superioritate, meciul terminanadus-e cu scorul de 5-1. Jocul 3 a semanat cu primul, cand la 2-2, Boston a inscris ducand scorul la 4-2. Boston a dominat apoi meciul 4 impunandu-se cu 4-1 si castigand seria cu 4-0 la general.

Pittsburg Penguins - Philadelphia Flyers 4-2
Ambele echipe s-au calificat in play-off cu acelasi numar de puncte, 99, insa despartite de numarul total de victorii (45 la 44).
Pittsburg a castigat seria in 6 meciuri. Echipa lui Sidney Crosby si Evgheni Malkin a profitat de avantajul terenului propriu, castigand primele 2 meciuri 4-1 si 3-2 (in prelungiri). In meciul 3, Flyers au castigat cu 6-3, insa in jocul 4 Penguins au anulat acesta victorie, castigand cu 3-1. Philadelphia reduce din diferenta printr-o victorie cu 3-0, insa in meciul 6 Pittsburgh invinge cu 5-3, castigand si seria cu 4-2.

Carolina Hurricanes - New Jersey Devils 4-3
Devils au intrat in play-off de pe locul 3, fiind castigatoarea Diviziei Atlantic cu 106 puncte iar Huricanes au terminat pe 6 in sezonul regulat, cu 97 de puncte.
Dupa primele 2 partide scorul era egal 1-1, Devils castigand primul meci cu 4-1 si pierzand meciul 2 in prelungiri cu 2-1. Meciul 3 are nevoie din nou de over-time, de aceasta data Devils i-si i-a revansa, castigand cu 3-2. Carolina egaleaza in meciul 4 printr-o victorie cu 4-3, insa cedeaza in meciul 5, pierzand cu 1-0, iar celor din New Jersey le mai trebuia o victorie pentru a merge mai departe. Hurricanes egaleaza situatia printr-o victorie cu 4-0 pe propriul teren si merg in New Jersey pentru meciul decisiv. In meciul 7, dupa primele 2 reprize, Devils conduc cu 3-2, dar Jokinen si Staal intorc rezultatul pentru Carolina, care castiga cu 4-3, scor identic cu cel general.

Washinghton Capitals - New York Rangers 4-3
Sau cel mai bun atac impotriva celei mai dure aparai. Capitals au intrat in play-off de pe locul 2, cu 108 puncte, iar Rangers au prins un loc 7 la finalul sezonului regulat.

Echipa din New York a debutat in forta castigand primele 2 meciuri cu 4-3 si 1-0, chiar in Verizon Center din Washinghton. In urmatoarele meciuri din New York scorul la intalniri se termina 1-1, cu o victorie categorica in primul meci pentru Capitals cu 4-0, dar Rangers revine in meciul urmator si castiga cu 2-1, desi Washinghton a avut 10 minute de superioritate in repriza a 3-a, dar si un portar de nebatut in fata, Henrik Lundquist. Cu scorul general de 3-1, Rangers mai avea nevoie de o victorie in urmatoarele 3 meciuri. Dar in meciul 5, Capitals au dominat clar, castigand cu 4-0, cu o bijuterie de gol marca Oveckhin, oaspetii avand doar 20 de suturi la poarta. La fel si meciul 6, in care Capitals au invins cu 5-3, dupa ce conduceau cu 5-1 dupa primele 2 reprize. Mecul decisiv s-a jucat in Verizon Center din Washighton si cu toate ca Rangers a deschis scorul, Semin si Fedorov au intors meciul in favoarea gazdelor, care s-au impus cu 2-1, castigand si seria cu 4-3.

Conferinta de Vest:

Vancouver Canucks - St. Louis Blues 4-0
Canucks au intrat in play-off de pe locul 3, cu 100 de puncte, in timp ce St. Louis nu s-a mai calificat in play-off din 2004.
Seria a fost castigata lejer de Canucks, care s-a impus atat acasa, 2-1 si 3-0, cat si in deplasare, 3-2 in ambele meciuri, terminand cu un 4-0 sec la general.

Detroit Red Wings - Columbus Blue Jackets
Pentru Columbus acesta a fost prima calificare in play-off din istoria francizei, aceasta prinzand un loc 7 in sezonul regulat. De partea cealalta nu era decat campiona en-titre, Detroit, calificata de pe 2, campioana a Diviziei Centrale cu 112 puncte.
De departe cea mai dezechilibrata serie, Detroit castigand la peste 3 goluri primele 3 partide, 4-1, 4-0 si 4-1 din nou, doar meciul 4 fiind mai strans, scor 6-5. De remarcat si portarul celor din Detroit, Cris Osgood, care in primele 3 partide a primit 2 goluri din 78 de suturi. Cu 4-0 la general, Red Wings meerg mai departe in semifinale.

Chicago Blackhawks - Calgary Flames 4-2
Ocupantele locurilor 4 si 5 din sezonul regulat si-au dat intalnire in sferturile Stanley Cup.
Se anunta o serie echilibrata si asa a fost. Dupa primele patru meciuri scorul era 2-2, fiecare echipa castigand jocurile disputate pe teren propriu, 3-2 (in prelungiri) si inca un 3-2 in meciul al 2-lea pentru Chicago, Calgary castigand cu 4-2 si 6-4 in meciurile 3 si 4, echilibrand situatia. Chicago a castigat meciul 5 jucat acasa cu 5-1 si apoi a reusit break-ul in Calgary unde a invins cu 4-1, castigand si seria cu 4-2.

Anaheim Ducks - San Jose Sharks 4-2
San Jose intra in play-off de pe primul loc, cu cel mai bun punctaj din sezonul regulat, 117 puncte. Pe de alta parte Anaheim a prins ultimul tren care ducea spre play-off, locul 8, cu 91 de puncte, neavand un sezon prea stralucit.
Insa cum socoteala din sezonul regulat nu se potriveste cu cea din play-off, Ducks a reusit surpriza, conducand dupa primele 4 meciuri cu 3-1, prin victoriile din deplasare, 2-0 si 3-2, si cea de acasa cu 4-0, Sharks reusind doar un succes cu 4-3. In meciul 5, San Jose castiga in prelungiri cu 3-2. Cum mai avea nevoie de o victorie, Anaheim se pune pe treaba si castiga meciul 6 cu 4-1, inchizand seria la 4-2.

Ce urmeaza ?
Semifinalele, care debuteaza joi seara, Canucks vs Blackhawks. Dar iata si tabloul complet :
Conferinta de Est:
Boston Bruins vs Carolina Hurricanes
Washinghton Capitals vs Pittsburgh Penguins (abia astept duelul Crosby vs Ovechkin)
Conferinta de Vest:
Detroit Red Wings vs Anaheim Ducks (duelul ultimelor doua campioane)
Vancouver Canucks vs Chicago Blackhawks

marți, 28 aprilie 2009

Campionatul Mondial - Grupa 1

wm.jpg



In momentul de fata se afla in plina desfasurare Campionatul Mondial de Hochei pe Gheata, editia a 73-a, gazduit de Elvetia. Meciurile se vor disputa in Post Finance Arena (17.000 de locuri) din Berna si Schulefweg Eishalle (9.000 de locuri) din Kloten. Ca fapt divers este al 10-lea campionat mondial disputat in Tara Cantoanelor. Meciurile de deschidere sunt Belarus - Canada si Germania - Rusia, ambele de la ora 17:00.
Iata si componenta celor 4 grupe :
Grupa A : Canada, Belarus, Slovacia, Ungaria.
Grupa B : Rusia, Elvetia, Germania, Franta.
Grupa C : Suedia, SUA, Austria, Letonia.
Grupa D : Cehia, Finlanda, Norvegia, Danemarca.
La o scurta privire asupra roosterelor celor 16 echipe se observa un numar foarte mare de jucatori din KHL (o liga transnationala, cu cele mai bune echipe din fostul URSS) care depaseste ca numar de jucatori pe cei din NHL (liga nord-americana). Ceea ce demonstreaza ca s-au cam apropiat raporturile de forta in hocheiul mondial. Acum vreo 6-7 ani era de neconceput ca Suedia macar sa aiba jucatori in liga rusa, dapoi sa fie ei mai multi decat cei adusi de peste ocean, ca sa nu mai zic de cehi, care au mai multi adusi de acolo decat din propria tara. De altfel toate echipele din top 7 au jucatori din KHL, inclusiv Canada si SUA. Am spus ca "s-au apropiat", nu ca "s-au echilibrat" ori "sau schimbat", raporturile de forta , din doua motive :
- e aproape imposibil sa depasesti in valoare NHL, in momentul actual.
- in acest moment echipele cele mai bune (si implici jucatorii cei mai buni) sunt angrenate in play-off-ul NHL.
Favoritele, evident Rusia si Canada, finalistele de anul trecut, plus Suedia, Cehia, Finlanda si SUA. Slovacia nu are un lot cu care sa emita pretentii la momentul actual. Restul sunt outsidere. Interesant de urmarit pe vecinii nostri unguri, care sunt la prima lor participare la un campionat mondial, daca vor reusi sa se mentina in elita si sa evite retrogradarea.
Aceasta editie va fi si un preview al JO de anul viitor de la Vancouver, competitia suprema in hochei la nivel de nationale unde fiecare tara va alinia tot ce au mai bun.

miercuri, 28 ianuarie 2009

Champions Hockey League 2008/09 - Finala

Astazi, 28 ianuarie, la Zurich are loc finala competitiei supreme din hocheiul de pe batranului continent. Mai precis returul ei, care va opune pe ZSC Lions Zurich din Elvetia si Metallurg Magnitogorsk din Rusia. In tur pe terenul rusilor scorul s-a terminat egal 2-2 (2-0,0-0,0-2). Un scurt rezumat al meciului tur :



Meciurile din aceasta competitie nu se disputa dupa sistemul nord-american (cel mai bun din x meciuri), ci dupa sistemul european, adica se disputa doar doua meciuri, castigatorul fiind desemnat dupa scorul general din cele 2 manse, doar in caz de egalitate perfecta se disputa prelungiri.

marți, 27 ianuarie 2009

Paiunea unui sport adevarat

Termenul de hochei, cu origini medievale, este disputat de către francezi şi englezi. În Bretonia, hoquet însemnau bucăţile de lemn răsucite la capăt purtate de către ciobani. Similar, în Anglia, termenul de hook ar putea să fie strămoşul hocheiului de azi.

O rudimentară formă de hochei a fost atestat în secolul XVII în Olanda, unde un grup de oameni, pe patine, se jucau cu un mic disc pe canalele îngheţate. O altă teorie sugerează faptul că hocheiul îşi are originea pe continentul american, derivând din jocul similar al americanilor lacrosse. În sfârşit, cea mai acceptată teorie este aceea care arată dezvoltarea hocheiului pe gheaţă ca o variaţie a hocheiului pe iarbă.

Primele reguli cu privire la pucul de joc şi la numărul de jucători au fost introduse de un grup de studenţi ai unei universităţi din Montreal, în 1870. Tot în acestă perioadă, noul sport a devenit extrem de popular în Canada, trecând şi graniţa către Statele Unite, unde în 1903 s-a format şi prima ligă profesionistă de hochei. Liga Internaţionlă de Hochei s-a înfiinţat la Paris, în 1908. Astazi, ea se numeşte "International Ice Hockey Federation" (IIHF), cu sediul la Zurich.

Primul meci public de hochei este atestat la Montreal, în 1875, unde 2 echipe formate din câte 30 de jucători practicau acest sport pe un teren special amenajat. Peste 2 ani, numărul jucătorilor a fost redus de la 30 la 9. Popularitatea acestui sport în Canada a dus la crearea primei asociaţii de hochei amator, în 1885. Primele campionate au fost organizate în Europa în 1910, fiind câştigate de către Marea Britanie. Şapte ani mai târziu, în America, se creeaza "National Hockey League" (NHL), cu numai 6 echipe până în anul 1967. Ulterior, NHL a de venit cea mai prestigioasă ligă de hochei din lume.

Hocheiul masculin a devenit sport olimpic încă din 1920, de la Olimpiada de vară de la Anvers. Peste 4 ani, la Chamonix, a fost introdus în programul Jocurilor de iarnă. Primele 4 ediţii au fost clar dominate de către canadieni, însă, după război, sovieticii au început uşor să-şi impună autoritatea, până la începutul anilor '90. Ulterior, Suedia în 1994 şi Cehia în 1998 au câştigat aurul olimpic.

În 2002, la Salt Lake City, Canada a învins în finală SUA, într-unul din cele mai memorabile meciuri din istorie. Hocheiul feminin a debutat la olimpiade în 1998 la Nagano.


Despre hockey


In anul 1880, la Montreal, a luat fiinta prima asociatie de hochei ‘’Montreal Association Amateur’’. Presedintele ei, R. F. Smith (un fost jucator), a propus noi reguli de joc, precum si inlocuirea mingii rotunde cu pucul patrat (cuvantul ‘’puc’’ este de origine engleza si inseamna spiridus). Acest nou regulament al jocului cunoscut sub numele de ‘’hochey’’ a modificat structural jocul practicat anterior sub denumirea de ‘’bandy’’. De asemenea, s-a acordat o importanta sporita paselor, care nu puteau fi transmise decat lateral sau inapoi, jucatorul avansat neputand beneficia de ele. In ceea ce priveste terenul, acesta era impartit in doua jumatati, ca la rugbi sau alte jocuri sportive.

Anii '60-'70 au fost caracterizati de rasturnarea ierarhiilor traditionale, ceea ce a deplasat raportul de forte al hocheiului mondial din America in Europa. Datele statistice sunt graitoare : reprezentativa Uniunii Sovietice a cucerit in acesti 16 ani, de 12 ori titlul mondial si european (1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1973, 1974, 1975), in timp ce echipa S.U.A. a triumfat doar o singura data, la Squaw Valley in 1960, obtinand doua titluri (olimpic si mondial) ...



Hochei pe gheată - Jocuri Online - Bucură-te de gustul victoriei!