marți, 28 aprilie 2009

Campionatul Mondial - Grupa 1

wm.jpg



In momentul de fata se afla in plina desfasurare Campionatul Mondial de Hochei pe Gheata, editia a 73-a, gazduit de Elvetia. Meciurile se vor disputa in Post Finance Arena (17.000 de locuri) din Berna si Schulefweg Eishalle (9.000 de locuri) din Kloten. Ca fapt divers este al 10-lea campionat mondial disputat in Tara Cantoanelor. Meciurile de deschidere sunt Belarus - Canada si Germania - Rusia, ambele de la ora 17:00.
Iata si componenta celor 4 grupe :
Grupa A : Canada, Belarus, Slovacia, Ungaria.
Grupa B : Rusia, Elvetia, Germania, Franta.
Grupa C : Suedia, SUA, Austria, Letonia.
Grupa D : Cehia, Finlanda, Norvegia, Danemarca.
La o scurta privire asupra roosterelor celor 16 echipe se observa un numar foarte mare de jucatori din KHL (o liga transnationala, cu cele mai bune echipe din fostul URSS) care depaseste ca numar de jucatori pe cei din NHL (liga nord-americana). Ceea ce demonstreaza ca s-au cam apropiat raporturile de forta in hocheiul mondial. Acum vreo 6-7 ani era de neconceput ca Suedia macar sa aiba jucatori in liga rusa, dapoi sa fie ei mai multi decat cei adusi de peste ocean, ca sa nu mai zic de cehi, care au mai multi adusi de acolo decat din propria tara. De altfel toate echipele din top 7 au jucatori din KHL, inclusiv Canada si SUA. Am spus ca "s-au apropiat", nu ca "s-au echilibrat" ori "sau schimbat", raporturile de forta , din doua motive :
- e aproape imposibil sa depasesti in valoare NHL, in momentul actual.
- in acest moment echipele cele mai bune (si implici jucatorii cei mai buni) sunt angrenate in play-off-ul NHL.
Favoritele, evident Rusia si Canada, finalistele de anul trecut, plus Suedia, Cehia, Finlanda si SUA. Slovacia nu are un lot cu care sa emita pretentii la momentul actual. Restul sunt outsidere. Interesant de urmarit pe vecinii nostri unguri, care sunt la prima lor participare la un campionat mondial, daca vor reusi sa se mentina in elita si sa evite retrogradarea.
Aceasta editie va fi si un preview al JO de anul viitor de la Vancouver, competitia suprema in hochei la nivel de nationale unde fiecare tara va alinia tot ce au mai bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Hochei pe gheată - Jocuri Online - Bucură-te de gustul victoriei!